Το εκζέμα πατάτας χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυψελίδων διαφόρων μεγεθών και καλυμμένου καλύμματος, που βρίσκεται στο δέρμα των χεριών και των ποδιών. Αυτός είναι ένας τύπος έκζεμα στον οποίο τα αλλεργιογόνα μπορούν να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό του σώματος. Είναι γνωστό ότι μερικές ενώσεις και χημικές ουσίες, καθώς και τοπικά φάρμακα, μπορεί να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν αλλοιώσεις του δέρματος.
Σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το τι είναι πραγματικά υπεύθυνο για την εμφάνιση της νόσου. Το οξύ ισχυρό έκζεμα συνδέεται μερικές φορές με την εμφάνιση αφθώδους πυρετού.
Τα συμπτώματα του έκζεμα potick
Οι φυσαλίδες βρίσκονται στα πόδια και στα χέρια, οι μεγαλύτερες συνήθως καταλαμβάνουν ολόκληρη την επιφάνεια τους. Ο ιδρώτας ανθίζει στα χέρια κατά τη μυκητίαση των ποδιών βρίσκεται στις πλευρικές επιφάνειες των ποδιών και δεν ανιχνεύεται στους μύκητες (πιθανώς η αντίδραση είναι αλλεργική και μεταδίδεται μέσω των αιμοφόρων αγγείων από τα δάκτυλα των ποδιών).
Στην περίπτωση ελαφρώς εντατικών δερματικών βλαβών, παρατηρείται μόνο η απολέπιση των προσβεβλημένων περιοχών. Η διαδικασία είναι γενικά σοβαρή ή χρόνια. Εάν η μυκητίαση είναι η αιτία του εκζέματος, το δερματικό εξάνθημα θα υποχωρήσει εάν θεραπευτεί.
Ανίχνευση ισχυρού έκζεμα
Η διάγνωση του εκκρίματος ποτάσας βασίζεται στο ιστορικό της νόσου και στην παρουσία αλλαγών σε τυπικές θέσεις. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να διερευνηθεί η μυκητιακή αιτία του εκκρίματος ποτάσας. Η νόσος διαφοροποιείται κυρίως μεταξύ του πολυκυστικού ερυθήματος και της απομονωμένης μυκητίασης των φοινίκων.
Θεραπεία του ισχυρού έκζεμα
Η τοπική αντιμετώπιση του ισχυρού εκζέματος περιλαμβάνει την κοπή κυψελών και την εκκένωση του περιεχομένου τους, καθώς και την απολύμανση και την ξήρανση των διαβρωτικών με τη χρήση αερολυμάτων με αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή. Η γενική αντιμετώπιση είναι παρόμοια με αυτή άλλων μορφών έκζεμα, με αντι-αλλεργικά φάρμακα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, γλυκοστεροειδή.
Mariusz Kłos
- Δερματικές ασθένειες για φοιτητές ιατρικής και γιατρούς », Stefania Jabłońska, Tadeusz Chorzelski, εκδ. PZWL Medical Publishing House, Βαρσοβία.
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis